Van kas tot supermarkt

Voordat onze tomaten uiteindelijk in de supermarkten liggen, gaat er heel wat aan vooraf. Om topkwaliteit tomaten te kunnen leveren, verrichten wij het hele jaar door veel werkzaamheden. Het is een proces waar wij ons al jaren mee bezig houden, veel verstand van hebben en waar we trots op zijn. Wij nemen je graag mee in het proces!

Start van de teelt

De teelt start vanaf het moment dat er nieuwe planten op ons bedrijf aankomen. Dit gebeurt jaarlijks in de maand december/januari. De tomatenplanten zijn dan circa 20 cm groot, waarna ze in de loop van het jaar uitgroeien tot circa 9 meter. Tijdens de start van de teelt houdt ons teeltteam de planten nauwkeurig in de gaten en sturen de planten bij waar nodig. Er wordt dan gewerkt met slechts een klein aantal werknemers. Tijdens de eerste weken hebben de planten vooral de tijd nodig om te groeien. Op den duur worden de planten in bloei gebracht, de eerste bloemen worden dan al snel zichtbaar. Uit de bloemen ontwikkelen zich tomaten, eerst nog zo klein als een erwt.

Het oogstseizoen

Eerst zullen de tomatentrossen in omvang toenemen, waarna ze na een aantal weken beginnen te kleuren. Afhankelijk van het weer, kunnen we na het poten de eerste tomaten ongeveer in twaalf weken oogsten. Dit is ook het moment dat wij gaan opschalen in de personeelsbezetting, vanaf dan komen er wekelijks nieuwe flexwerkers bij. Gedurende de maanden, neemt de productie steeds verder toe. Met name juni, juli en augustus zijn zeer drukke maanden. Naast het oogsten, is het van belang om de planten in goede conditie te houden tijdens het oogstseizoen. Dagelijks houden onze werknemers zich bezig met het indraaien van planten, bladeren snijden, lege trossen knippen en planten op de werkbare hoogte te laten zakken.

Export

Na de oogst komen de tomaten aan in onze verpakkingshal. Hier worden de tomaten beoordeeld op kwaliteit en gesorteerd op gewicht. Vervolgens worden ze verpakt in dozen zodat het product op transport kan worden gezet. Jaarlijks verlaten zo’n 10 miljoen tomaten ons bedrijf.

De teeltwisseling

De aanmaak van nieuwe trossen wordt begin september stopgezet, waarna de plant is uitgebloeid. De laatste trossen komen nog tot rijping. Eind oktober/begin november oogsten we onze laatste tomaten, net zo lang totdat de plant geen enkele tomaat meer draagt. Na de laatste oogst gaan we, zoals wij dat noemen, de teeltwisseling in. Onze kassen worden dan compleet geruimd. Dat wil zeggen dat de oude planten worden verwijderd en naar de compostering gaan. Vervolgens maken we alles grondig schoon en wordt alles weer klaar gemaakt om halverwege december weer een nieuw teeltseizoen te kunnen starten.